Wybór właściwych talerzy – z ząbkami grubymi, drobnymi lub gładkich
W polu talerzy można zastosować ich różne wersje – falisty, z grubymi lub drobnymi zębami oraz gładki.
Talerz płytko wyzębiony
Talerze o drobnych zębach pokazują swoje zalety raczej przy płytkiej uprawie gleby w uprawie przedsiewnej. Wytwarzają więcej drobnej gleby dla dobrego wyrównania powierzchni pola.
Talerz głęboko wyzębiony
Talerze z dużymi zębami są wyjątkowo dobre do głębszej uprawy przedsiewnej. Ich kształt gwarantuje wyjątkowo efektywne działanie i rozdrobnienie oraz wymieszanie resztek pożniwnych z glebą. Stromy kąt natarcia talerzy zapewnia szczególnie intensywne mieszanie.
Talerz gładki
Gładkie talerze są wyjątkowo dobre do głębszej uprawy gleby. Gładki talerz często stosowany jest też na zewnętrznych elementach mocujących, ponieważ nie powoduje on znacznego rozrzutu gleby.