Wybór właściwych talerzy – z ząbkami grubymi, z ząbkami drobnymi lub talerzy falistych

Die Wahl der richtigen Scheibe – Grob gezackt, fein gezahnt oder mit Wellscheiben (1) Scheibenuebersicht_Cirrus_d1_200402

Do wyboru jest kilka talerzy: faliste, z ząbkami grubymi lub z ząbkami drobnymi.

1. Talerze o drobnych zębach (460 mm)
Talerze o drobnych zębach pokazują swoją przewagę raczej przy płytkiej uprawie gleby w przygotowaniu pod siew. Wytwarzają więcej drobnej gleby dla dobrego wyrównania powierzchni pola.

2. Talerze z dużymi zębami (460 mm)
Talerze z dużymi zębami są wyjątkowo dobre do głębszej uprawy gleby. Ich kształt powoduje wyjątkowo agresywne działanie i rozdrobnienie oraz wymieszanie resztek pożniwnych z glebą. Stromy kąt natarcia talerzy zapewnia szczególnie intensywne mieszanie.

3. Minimum TillDisc (460 mm)
Talerz Minimum TillDisc jest szczególnie przydatny do pasmowej uprawy gleby oszczędzającej wodę. Porusza minimalną ilość gleby.

Więcej odnośników

Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat techniki wysiewu

Czy to nie brzmi ciekawie?

Zostaw swoje dane kontaktowe*, wkrótce skontaktujemy się z Tobą:
* Twoje dane kontaktowe zostaną wykorzystane jedynie do nawiązania pożądanego przez Państwa kontaktu.